Arifa

Art of the Eyebrow
13 januari 2015
Enrico Pieranunzi, Jasper Somsen, Gabriele Mirabassi
5 februari 2015
 

De vier leden van Arifa bewezen in Musis Sacrum in ieder geval één ding: je kunt de grenzen van jazz heel ver oprekken en daarbij sublieme muziek maken. Meeslepende klankreeksen, kronkelend buiten alle hokjes. Sjahin During vulde met exotische percussie.het jazzy spel aan van meesterpianist Franz von Chossy. Michalis Cholevas (Griekenland) en Alex Simu (Roemenië) klonken als een Oosterse mix van viool, cello, bas en Afrikaanse kora. Zo klonk Arifa soms melancholiek, soms up tempo via de klarinet van Simu.

Halverwege de tweede set moet Chovelas het podium verlaten. Arifa gaat op tour en speelt de volgende avond in Parijs. Chovelas moet de laatste trein halen naar Rotterdam. Daarbij dreigt een verlies aan klankkleur, maar dat vangt het overgebleven trio meesterlijk op. De mannen schakelen een tandje bij en dat levert een spectaculair slotdeel op. Piano, percussie en klarinet zwepen elkaar op tot grote hoogte. Een perfecte chemie van folkjazz en wereldmuziek. Dat levert tot tevredenheid van muzikanten en publiek een toegift op. In een prachtig Perzisch geörienteerd muziekstuk schakelen de muzikanten nog maar eens een versnelling hoger. Een spectaculair concert op hoog niveau.
Arifa speelde voor het eerst in Arnhem, maar hopelijk niet voor het laast. Of: in de woorden van Simu: ‘zorg ervoor dat dit stukje cultuur behouden kan blijven in Arnhem’.

Bezetting
Franz von Chossy (piano), Michalis Cholevas (tarhu & ney), Alex Simu (klarinet en laptop), Sjahin During (Afro-Anatolian percussie).

 
Dit concert vond plaats op:
Datum: 20 januari 2015
Plaats: Musis Sacrum, Grand Cafe Mahler